+421 908 409 560

Jedlo a nadváha=prebytok, kde to začína?

Jedlo a nadváha=prebytok, kde to začína?

Jedlo – potreba – nadváha – prebytok – kde to začína🤔

Priatelia, dnešné potreby sú skôr túžby. Keď po niečom túžime, tak otvárame komnatu, ktorá nemá dno, nemá konca. Čím viac niečo chceme a aj napriek tomu, že to dostávame, tak tým viac chceme niečo ďalšie. Stávame sa otrokmi našich potrieb. Je preto potrebné naše potreby ovládať. Nejde tu o základne potreby ako chcem si ľahnúť, chcem sa najesť, ale zamyslieť sa nad tým ak do môjho vedomia príde potreba či to naozaj potrebujem alebo je to len nejaká túžba, ktorá zakrýva našu skutočnú potrebu.

Často veľa rozprávame slova, ktoré nemajú svoj význam.

Múdry človek najprv veľmi dobre rozmýšľa čo sa opýta, veľmi trpezlivo počúva a veľmi pokojne odpovedá. 

Nám chýba počúvanie. Chýba nám potreba kedy môžeme hovoriť. Nie je potrebné o veciach dlho hovoriť, stačí povedať pár slov. Je potrebné premýšľať nad tým čo tým slovom má byť.

Raz išiel žiak k učiteľovi a hovorí: „Učiteľ, ja mám neuveriteľné správy o Matúšovi, predstavte si on … a ten učiteľ ho prerušil, zarazil sa a opýtal sa ho: To čo mi ideš povedať je niečo dobrého? 

Žiak: Nie,to nie je nič dobrého.

Učiteľ: Aha takže mi ideš povedať niečo pravdivého? 

Žiak: Nie ja ani vlastne neviem, to mi hovoril kamarát Michal, ja ani neviem či je to pravdivé.

Učiteľ hovorí: Tak ty mi ideš povedať niečo zlé a ani nevieš či je to pravdivé, ale aspoň to tej osobe pomôže, že? 

Žiak odpovedá: No asi to tej osobe nepomôže.

Priatelia, a to je to, čo my často robíme. Jedným slovom dokážeme ublížiť, myslíme si, že druhým pomáhame lebo im nastavujeme zrkadlo a hovoríme im čo robia zle, ale často kritizujeme v nesprávny moment a našej kritiky je príliš. Kritizovať je správne v súkromí, keď sme s niekým sami a keď mu môžeme povedať čo robí nesprávne a ako to robiť lepšie. Kritika často hovorí o nás samých pretože to čo kritizujeme na ostatných je niečo čo podvedome vadí nám na sebe. Je dôležité nájsť rovnováhu aj pri kritizovaní a aj pri chvále.

Taktiež, najviac prebytku máme aj v jedení. A tu ide často o kvantitu a nie kvalitu. Ľudia často jedia kvanta potravin bez kvality. Jedlo často býva ako jed, preto dôležité je ako je jedlo pripravené. Je dôležité, aby sme varili s láskou.

Jedenie, rozprávanie a myslenie sú veci, s ktorými sa stretávame každý deň, keď hovoríme veľa, jeme veľa a myslíme negatívne v tom okamžiku sa vychyľujeme zo svojho stredu a strácame pevnú pôdu pod nohami, strácame prehľad. To vedie k negatívnym prejavom na fyzickom tele (choroby, bolesti), k nadváhe, k depresiám, psychickým poruchám atď…. často to je spojené (hlavne u žien) so štítnou žľazou– prečo? Lebo buď príliš rozprávame (kritizujeme, posudzujeme) alebo naopak málo a neriešime situácie na mieste – práve tam, kde máme svoje telo. Nedostatok komunikácie vo vzťahoch. Nepovieme čo skutočne cítime, čo prežívame. Hlavne my ženy sme viac emočné. Preto nie lieky, ale rozprávať vtedy kedy to je potrebné, radšej menej a hlavne k veci.

Vo vzťahoch s ľuďmi, v partnerskom vzťahu sa nám často vynárajú naše bloky, presvedčenia a programy z detstva, z minulých vzťahov. Partner nie je ten, kto nám ubližuje, ale sme to my lebo on sa len dotkol práve toho, kde to nemáme vyriešené – prijaté. Potom často odchádzame a nadávame na toho človeka. A ak sme nič nepochopili a vrháme sa do ďalšieho vzťahu, tak sa to opakuje. Je potrebné zamyslieť sa, pochopiť a prijať to. Pracovať s tým čo sa nám niekedy v minulosti stalo, zmeniť postoj k situácii.

Jesť menej, ale kvalitné jedlo pripravené s láskou ❤️ hovoriť menej a k veci 🙂 myslieť pozitívne – byť vo svojom strede – v harmónii – vtedy vidíme všetko okolo krásne 🙂

Prajem vám zažívať takýto pocit 🙂

Vaša trénerka Veronika

Aj o tom a viac sa dočítate v mojej knihe Uvedomenie Sa

Ak sa Vám článok páči, môžete ho zdieľať so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujem